loading...

Genel

Bu belirtiler varsa dil kanseri olabilirsiniz!

By  | 

Dil kanseri erken belirtilerle kendini gösteren ve çoğu zaman insanlar tarafından önemsenmeyen kanser türleri arasında yer alır. Dil kanseri dilin yapısındaki farklı dokuları oluşturan, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine neden olan kanser türüdür. Dil kanserleri erken fark edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte dil kanserinin en erken belirtileri…

loading...

Dil ağız içerisinde en çok görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Dil kanserinin erken vermiş olduğu belirtiler önemsenmediğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Dil çevresinde görülen kanser, çabuk yayılan ve vücudun diğer yerlerine yayılan kanser türüdür.

loading...

Dil de kırmızı, beyaz lekelerin olması ve bunların zaman içerisinde büyümesi ve kabarık halde olması.

Yemek yerken diş etlerinizde aniden kanama olması ve yemek esnasında çiğneme ve yutkunma zorluğu çekilmesi

Dil de ülserli yaraların çıkması.

Kulaklara kadar vuran şiddetli boğaz ağrıları, nefesin kötü kokması ve ağızı açmakta güçlükler çekme. Bu belirtlileri kendinizde farkediyorsanız hemen bir KBB doktoruna görünmeniz gerekir.

Dilimiz görünür olan kısmından boğazımızdaki gırtlak kapağına kadar uzanır. Kaslardan, tat tomurcuklarını barındıran papillalardan ve mukoza tabakasından oluşur. Dil kanseri bu dokuların herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak sıklıkla dil kenarında ve altında görülür. Dudak kanserinden sonra en sık görülen ağız kanseri türüdür.

Dil kanseri durumunda, çoğu zaman aşağıda sıralanan belirtilerden biri veya birkaçı görülür:

  • Dil üzerinde iyileşmeyen beyaz veya kırmızı benekler
  • Dilde kalınlaşan tabaka, sertleşme
  • Boğazda takılma hissi
  • İyileşmeyen boğaz yarası, boğaz iltihabı
  • Dil üzerinde iyileşmeyen yumru, yara ve kabuklanma
  • Yutkunma, çiğneme, konuşma esnasında ağrı ve zorluk
  • Ağız içinde hissizlik
  • Seste, diksiyonda, tat alma duyusunda bozukluk
  • Tükürükte sebebi açıklanamayan kan
  • Boyun lenf bezlerinde şişlik

Özellikle çene ve kulakla ilgili olan belirtiler dil kanserinin ilerlemiş olabileceği şüphesini doğurur:

  • Çene şişmesi sonucu alt ve üst dişlerin birbirine tam oturmaması
  • Kulak ağrısı, çene ağrısı

Bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Dil kanserinde ayırıcı olan husus ise belirtilerin iki haftadan daha uzun süre iyileşmemesidir.

Dil Kanserinin Nedenleri

Dil kanseri, dil hücrelerinde DNA’ların değişime uğraması sonucu ortaya çıkar. Bu duruma sebep olan nedenler şunlardır:

1) Sigara

Sigara, puro, nargile, pipo ve her türlü tütün mamulü dilde kanser riskini artırır. Buna çiğnenebilir tütün mamulleri de dahildir. Bu ürünler dil hücrelerinde tahrişe yol açar. Tahriş olan ve kullanılamaz duruma gelen hücre kayıplarını telafi edebilmek için hücre bölünmeleri hızlanır, kontrolsüzleşir. Özellikle uzun süreli tahriş ve yıpranma sonrasında dil kanseri riski artmaktadır.

2) Alkol

Alkol de kullanımı oranında tütün mamullerine benzer bir etki yapar. Dil kanseri vakalarının yaklaşık yüzde yirmi beşinde hasta sigara kullanmamakta, alkol kullanmaktadır.

3) HPV

Cinsel ilişki yolu ile bulaşan HPV (human papillomavirus) mikroorganizmaları oral seks ile dile taşınarak dil kanserine yol açabilmektedir.

4) Ağız İçi Aparatları

Farklı nedenlerle ağıza yerleştirilmiş protez diş gibi aparatlar sağlıklı oturmadıklarında dilde tahrişe neden olabilirler. Uzun süre aynı noktada sürtünme ve batma yolları ile tahriş devam ederse dil kanseri görülme riski artar.

5) Genetik ve Yaşam Koşullarına Dair Bazı Faktörler

Şu koşullardaki hastalarda dil kanseri görülme riski daha yüksektir:

  • Kanser geçmişi olan aile fertlerine sahip kişilerde
  • Geçmişte başka tür kansere yakalanmış kişilerde
  • Yaşlılarda. Yaş arttıkça risk artar.
  • Beslenmesinde meyve ve sebzeye yeterince ağırlık vermeyen kişilerde
6) Kanserojen Maddeler

Çalıştığı ortam, yaşadığı çevre ve tükettiği besinler itibariyle bazı kişilerde dil kanseri riski daha fazladır.

Kanserojen maddeler ne yazık ki çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Gıda katkı maddeleri, tekrar tekrar kullanılan yağlar örnek gösterilebilir. Son dönemde yapılan araştırmalar sonucunda sucuk ve sosis gibi işlenmiş etlerin de kanser riskini artırdığı ifade edilmektedir.

Kömür tozu, duman gibi maddeler güçlü kanserojenlerdendir. Özellikle uçucu olan veya gıda olarak tüketilen kanserojen maddeler dile doğrudan temasları yüzünden dil kanseri riskini daha fazla artırırlar.

loading...