loading...

Genel

E-Devlet o hizmeti de kullanıma açtı!

By  | 

“Soy Ağacı” uygulaması ile günlerce gündemden düşmeyen E-Devlet yeni bir hizmeti daha kullanıma sundu.

loading...

Son zamanlarda “Soy Ağacı” ve “1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama” hizmetlerini kullanıma açan e-Devlet uygulaması yeni bir gelişmeye daha imza attı. Artık sistem üzerinden “Mirasçılık Belgesi” hizmeti verilmeye başlanacak. 6 Mart’tan itibaren başlanacak olan hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

loading...

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” taleplerinin UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlandığını, 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildiğini, bu kapsamda belirtilen koşullara uyanlara “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve “Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu uygulama üzerinden artık görüntülenebileceği belirtildi.

Vatandaşlar e-Devlet tarafından sunulan soyağacı öğrenme ekranı açılması ile birlikte e-Devlet’e akın etti. Sistemin kapatılmasının ardından, milyonlar tekrar açılacağı günü beklemeye başladılar. Tamamlanan çalışmaların ardından e-Devlet soy ağacı sorgulama hizmeti tekrar açıldı. Soyağacını öğrenenler eski tarihlere de ulaşmak istiyorlar. Peki daha eski tarihlere nasıl gidilir? İşte e-Devlet Alt Üst soy bilgisi öğrenmede daha geri gitmek için yapılması gerekenler…

Öte yandan Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci, Herkesin soyağacını bu kadar merak etmesi kültürel etkilerden kaynaklı olduğunu vurguluyor. Aile geçmişlerini öğrenenlerin merak ettiği soruların başında ise neden daha eski tarihlere gidilemediği var. Kökenimizde daha geriye gidememizin sebebi ilk nüfus sayımının ve kaydının 1904 yılında yapılması. İşte e-Devlet alt üst soy bilgisi sorgulama ekranı…

SOYAĞACI SORGULAMA KISAYOLU

e-Devlet soyağacı sorgulama işlemlerini birçok kişi çoktan yapmış olsa da e-Devlet soyağacı sorgulamalarını gerçekleştirmeyenler bu konuda araştırmalarını sürdürüyor. e-Devlet soyağacı sorgulama sistemi bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Soyağacı sorgulama işlemlerini tamamlayan fakat turkiye.gov.tr’de yer alan bilgilerin yetersiz olduğunu düşünenler ise daha geçmiş tarihlerin soyağacı bilgilerine nasıl erişeceği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Henüz soyağacı sorgulama işleminizi yapmadıysanız aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz…

SOYAĞACI ÖĞRENME | ALT ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA

SOYAĞACI SORGULAMADA DAHA GERİLERE NASIL GİDİLİR?

Vatandaşlar günlerdir e-Devlet kapısının uygulamaya koyduğu soyağacı sorgulama hizmeti ile yatıp kalkıyor. Aile tarihini araştıran ve 1300’lü yıllara kadarki kayıtlara ulaşan Kayserili Araştırmacı Hayri Şişlioğlu, daha geri tarihlere kadar soyağacı bilgisine ulaşılabileceğini söyledi. Aile tarihini merak ederek çıktığı bu yolda araştırmalarının 10 yıldır sürdüğünü belirten Şişlioğlu, soy izini 1300’lü yıllara kadar sürebilmesinin yanı sıra, Şeyh Edebali’nin Kayseri bağlantısını ortaya çıkardığını ve Edebali’nin büyük dedesinin Abdülkadir Geylani olduğu bilgisine ulaştığını da söyledi. Şişlioğlu, e-devletin verdiği bilgilerden daha ötesine gitmek isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

“Türkiye’de ilk resmî nüfus sayımı 1904 yılında yapılmaya başladı. E-devlette bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840’lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz. Ancak insanlar istiyorlar ki bu yıllardan daha önceye de gidebilelim. Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850’lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler. 1985 yılından itibaren Özal döneminde insanların devlet arşivlerinden araştırma yapmasına izin verilmiş; bu çerçevede dilekçe ile müracaat edildiğinde tapu kurumları da kendilerine yardımcı olabilecektir. Ondan daha gerisine gitmek isterlerse de, hemen hemen her şehrin eski mahkeme kayıtları yani şer’iyye sicilleri tutulmuş, bunları araştırmaları gerekiyor. Örneğin, Kayserininki yakın tarihe kadar Ankara Milli Kütüphane’de idi, daha sonra Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti. Ben araştırmalarımı Milli Kütüphane’de yaptım. Eğer bir ipucu yakalanırsa çok daha geriye gitmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu yolda sabırlı olmaları gerektiğini bilmelidirler.”

loading...