loading...

Dini Hikayeler

Kim Daha Cömert

By  | 

Cömertliği dillere destan olan Hatim-i Tai’ye sorarlar: Kendinden daha cömert birini gördün mü ? Evet gördüm.

loading...

Kimmiş o… Bir gün, yetim bir gence misafir olmuştum. Bana bir koyun kesip ikram etti. Koyunun bir yeri çok hoşuma gitti. Burası çok lezzetliymiş dedim. Bunun üzerine genç, bir müddet dışarı çıktı. On koyunu varmış. Birisini daha önce kesmişti. Geri kalan dokuzunu da keserek, benim sevdiğim kısımları pişirip önüme getirdi. Ben olanların farkında değildim. Giderken kapının önündeki kanları görünce sitemle sordum: On koyunun onu da kesilir mi..?

loading...

Sübhanallah, bunda şaşılacak ne var. Bir şey sizin hoşunuza gitmiş. Bunu yapmak da benim gücüm dahilindedir. Bunu sizden esirgemem hiç uygun olur mu..? Bunu dinleyen arkadaşları tekrar sorarlar: Yetim gencin ikramına karşılık sizde ona bir şey verdiniz mi..? Hatim-i Tai der ki: Verdim ama pek mühim sayılmaz… Ne verdiniz..? Üç yüz deve ile beş yüz koyun. O halde sen ondan daha cömertsin..! Hayır o genç benden daha cömerttir. Zira o koyunlarının tamamını verdi. Ben ise malımın çok azını verdim. Bir fakirin, yarım ekmeğinin tamamını misafire vermesi mi mühimdir, yoksa bir zenginin sürüsünden bir deveyi misafirine ikram etmesi mi..?

Cömertlik ve yardım etmekte akarsu gibi ol…


Ya Rabbi… Sen Bizlerin Mal Mülk Hırsını Gider, Sen Bizleri Cömert Kullarından Eyle…
AMİN

Cömertlik Üzerine Peygamberimizin (s.a.v) Hadisleri

Kendisinden bir şey istendiği zaman, aslâ “yok” demeyen Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, cömertliği ve bu vasfa sâhip olanların fazîletini beyan sadedinde şöyle buyurmuştur:

“Cömertlik, dalları dünyâya uzanan cennet ağaçlarından bir ağaçtır. Kim onun dallarından birine tutunursa, bu onu cennete götürür. Cimrilik ise, dalları dünyâya uzanmış cehennem ağaçlarından bir ağaçtır. Kim de, onun dallarından birine tutunursa, bu da onu cehenneme çekip sürükler!..” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân, VII, 435)

“Cimri ile cömerdin durumu, göğüsleri ile köprücük kemikleri arasına zırh giyinmiş iki kişinin durumuna benzer. Cömert, sadaka verdikce, üzerindeki zırh genişler, uzar, ayak parmaklarını örter ve ayak izlerini siler. Cimri ise, bir şey vermek istediğinde, zırhın halkaları birbirine iyice geçer, onu sıkıştırır; genişletmek için ne kadar çalışsa da başaramaz.” (Buhârî, Cihâd 89, Zekât 28; Müslim, Zekât 76-77)

loading...