loading...

Genel

Namaz saatleri neye göre belirlenir!

By  | 

Namaz belli vakitlerde farz kılınmış bir ibadettir. Allah, Nisa Sûresi’nin 103. âyetinde namazın belli vakitlere tayin edilmiş bir ibadet olduğunu buyurur. Rum Sûresi’nde 17. ve 18. âyetlerinde Peygamber Efendimiz’e namaz vakitlerinin neler olduğunu bildirir ve başka bir zamanda ise kendisinden önceki Peygamberlere de bildirilmiş vakitler olduğunu söyler.

loading...

Namaz evrensel olduğu için namaz saatleri dünyanın ve güneşin hareketlerine göre tayin edilmektedir. Peki 5 vakit namazın hangi durumlara göre belirlenir?

loading...

SABAH NAMAZI VAKTİ (NEYE GÖRE BELİRLENİR)

Sabah namazı saati, fecrin doğuşuyla başlayıp güneşin doğuşuyla sona ermektedir. Fecrin doğması ise tan vaktini belli etmektedir. Bu vakit gökyüzünün iki tarafının karanlık bir tarafının aydınlık olduğu zamandır. Tan vaktinin hemen ardından doğudan aydınlık görülmeye başlanır. Bu da güneşin doğuşunun habercisidir. Ülkemizin konumuna göre imsak vakitlerinden ortalama 25 dakika sonra kadar namaz kılınabilmektedir. Bu dakika şehirden şehre farklılık gösterebilir.

Sabah namazı vaktiyle ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)

ÖĞLE NAMAZI VAKTİ (NEYE GÖRE BELİRLENİR)

Öğle namazı saati, güneşin tam tepe noktasından geçtiği anda başlamaktadır. Bu vakit, her şeyin gölgesi bir misli olana kadar devam etmektedir. Güneşin tam tepede olduğu vakit ise zeval olarak adlandırılır.

Öğle namazı vaktiyle ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Haydi siz, akşama ulaştığınızda (akşam ve yatsı vaktinde) sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde Allah’ı tesbih edin (namaz kılın), ki göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rûm Sûresi 17-18)

İKİNDİ NAMAZI VAKTİ (NEYE GÖRE BELİRLENİR)

İkindi namazı saati, öğle namazı vakti bittikten sonra başlayıp güneş batıncaya kadar sürmektedir.

İkindi namazı vaktiyle ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” (Bakara Sûresi, 238)

İkindi namazı vaktiyle ilgili hadis-i şerifte ise şöyle buyrulur:

“Güneş batmadan önce ikindi namazından bir rekâta yetişen kimse ikindi namazına yetişmiştir.” (Zeylaî, Nasbu’r-Râye, I/228)

AKŞAM NAMAZI VAKTİ (NEYE GÖRE BELİRLENİR)

Akşam namazı saati, güneş battıktan sonra başlayıp güneşin battığı yerde meydana gelen kızıllık kayboluncaya kadar olan sürmektedir.

Akşam namazı vaktiyle ilgili âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.” (Hûd Sûresi 114)

YATSI NAMAZI VAKTİ (NEYE GÖRE BELİRLENİR)

Yatsı namazı saati, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlayıp sabah namazının vakti girinceye kadar sürmektedir.

Yatsı namazı vaktiyle ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın.” (Tâha Sûresi 130)

loading...