loading...

Dini Bilgiler

Sevdiğini Söylemeye Çekinenlere Peygamberimizin (s.a.v) Müthiş Cevabı

By  | 

Hadisi Şerifleri Okuduktan Sonra Facebook Sayfamızda Paylaşırsanız Sadaka Hükmüne geçer inşallah. 1 kişinini fazladan okumasını sağlamak bile çok güzel bir iştir…

loading...

Hadis Rivayetlerini Hepsini Takipçilerimiz için kaynakları ile derledik.

loading...

Sevdiğini Söylemeye Çekinenlere Peygamberimizin (s.a.v) Müthiş Cevabı

Mikdam İbnu Mâdikerib (radıyallâhu anh) anlatıyor:”Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Biriniz kardeşini (Allah için) seviyorsa ona sevdiğini söylesin.” [Ebû Dâvud, Edeb 122, (5124); Tirmizî, Zühd 54, (2393).]
Hadisin Açıklaması:

1- Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) , burada bir kimseye ziyade bir sevgi duyduğumuz takdirde bunu kendisine söylememizi tavsiye buyurmaktadır. Şârihler, bu haber verme ile, karşılıklı olarak sevginin artacağını, o sebeple Resulullah’ın bu tavsiyede bulunduğunu belirtirler.
Hattâbî: “Hadisin ma’nâsı sevişmeye, kaynaşmaya bir teşviktir. Zira kişi, kardeşine kendisini sevdiğini haber verince, bu sâyede onun kalbinin kendine meyletmesini sağlar ve sevgisini celbeder” der.

Hattabî, hadisten şu ma’nâyı istihrac eder: “Eğer kişi bilirse ki seviliyor, kendisini sevenin nasihatini kabul eder. İçinde bulunduğu bir ayıbı terketmesi veya kendinden vâki olan hatayı düzeltmesi için haber verince bunu reddetmez, kabul eder. Eğer bunu önceden bilmezse, hakkında suizan etmiş olmasına zâhib olur ve nasihatini kabul etmez. Hatta bu durum arada soğukluğa ve düşmanlığa sebep olabilir.”

Bağdadî der ki: “Bu teşvik, sevginin Allah için olması şartına bağlıdır. Dünyevî bir tamah veya hevâ için olan sevginin bildirilmesi mevzubahis değildir. Dünya ve ihsan için sevgi izhâr etmek bir dalkavukluk ve düşüklüktür.”

Hadisle ilgili olarak Münâvî şu hususa dikkat çeker: “Hadisin zahiri kadınlara şâmil değildir. Çünkü hadiste geçen ahad احد kelimesi erkekler için kullanılır, vâhid ma’nâsındadır. Kadınlar kastedilseydi ihdâ اِِحْدَى demesi gerekirdi. Ancak, tağlib yoluyla kadına da şâmil kılınabilir. Betahsis erkeğin zikri, çoğunlukla hitabın onlara gelmesi sebebiyledir. Bu durumda bir kadın, diğer bir kadını Allah için sevecek olursa sevdiğini ona söylemesi mendubtur.”

2- Bağdâdî’den de kaydettiğimiz üzere sevgiden maksad Allah için sevmektir. Sadedinde olduğumuz hadisin metninde bu kayıt yoksa da başka hadislerde gelmiştir. Resulullah ısrarla, tekrarla mü’minleri, Allah için birbirlerini sevmeye teşvik etmiştir.
Münâvî: “Mü’min, mü’min kardeşini onda bulunan güzel sıfatları sebebiyle sevmelidir” der ve devam eder: “Çünkü âlî himmet ve yüce ahlâk sâhiplerinin şe’ni, onlarda bulunan bu makbul sıfatlar sebebiyle sevgidir, muhabbettir. Çünkü onlar, zâtlarında buldukları kemâl sebebiyle bu hasletlerde kendilerine iştirak edenleri severler. Böylece onlar, hakikat-ı hâlde kendi zâtları ve sıfatlarından başka bir şeyi sevmiş olmuyorlar. Aynı şekilde, bunu zâtî muhabbete şümûlü de iddia edilmiştir, yeter ki fâsid maksadlardan ârî olsun.”

Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ‘ın yanında bir adam vardı. Derken oradan birisi geçti. (Aleyhissalâtu vesselâm’ın yanındaki):
“Ey Allah’ın Resulü! dedi, ben şu geçeni seviyorum.”
“Pekiyi kendisine haber verdin mi?” diye Aleyhissalâtu vesselâm sordu.
“Hayır!” deyince,
“Ona haber ver!” dedi. Adam kalkıp, gidene yetişti ve:
“Seni Allah için seviyorum!”dedi. Adam da:
“Kendisi adına beni sevdiğin Zât da seni sevsin!” diye mukabelede bulundu.” [Ebû Dâvud, Edeb 122, (5125).]

loading...