loading...

Dini Bilgiler

TUVALET KAĞIDIYLA TAHARET OLUR MU?

By  | 

Uzmanlar tuvalet kağıdı kullanımının hijyen için yeterli olmadığını söyleyerek bazı sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyardı ve ıslak mendil kullanılmasının daha doğru olduğunu söyledi.
Rose George, “Milyonlarca insanın etrafta temiz olduğunu düşünerek pis gezmesini anlamıyorum” dedi ve ekledi: “Tuvalet kağıdı dışkının yerini değiştiriyor ama dışkıyı tamamen yok etmiyor.”

loading...

Uzmanlar tuvalet kağıdı kullanımının hijyen için yeterli olmadığını söyleyerek bazı sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyardı ve ıslak mendil kullanılmasının daha doğru olduğunu söyledi.

loading...

“MİLYONLARCA İNSANIN PİS GEZMESİNİ ANLAMIYORUM”

“Büyük İhtiyaç: İnsan Atığının Konuşulmayan Dünyası ve Önemi” adlı kitabın yazarı Rose George, “Milyonlarca insanın etrafta temiz olduğunu düşünerek pis gezmesini anlamıyorum.” dedi ve ekledi: “Tuvalet kağıdı dışkının yerini değiştiriyor ama dışkıyı tamamen yok etmiyor.”

Ünlü Hollywood yıldızı Will Smith de George ile aynı fikirde. Will Smith bir röportajında çikolata ile ahşap bir zeminde tuvalet kağıdı temizlik testi yapılmasını tavsiye etmiş ve insanları ıslak mendil kullanmaya çağırmıştı.

TAHARET MUSLUĞU KULLANIN

Fakat uzmanların bu uyarısındaki tek neden temizlik değil, agresif tuvalet kağıdı kullanımının 12 haftaya kadar sürebilen tahriş ve basur gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtiliyor. Öte yandan tuvalet kağıdı kullanımı sırasında insanların bağırsak bakterileriyle temas etme ihtimalinin daha yüksek olduğu aktarılıyor. Bu yüzden taharet musluğu, bide veya ıslak mendil kullanımının hem hijyen hem de sağlık açısından daha iyi olduğu konusunda uyarı yapılıyor.

NECÂSETTEN TAHÂRET NEDİR?

Abdest başlı başına maddî temizlik özelliği de taşıyıp sağlık açısından bir dizi faydalar içermekle birlikte esasen hükmî temizlik işlemi ve arınma yoludur. Bunun için de fıkıh dilinde maddî kirlilikten temizlenme “necâsetten tahâret” olarak anılır; hükmî kirlilik olan hadesten temizlik ise birer hükmî temizlik usulleri olan abdest ve gusülle olur. Abdest ile ağız, diş, burun, el, yüz ve ayaklar gibi kirlenmeye ve dışarıdan gelecek mikroplara en açık uzuvlar günde birkaç defa su ile temizlenir. Bu sayede vücudun sinir sistemi ve kan dolaşımı daha düzenli hale gelir ve vücuda fizikî-tıbbî birçok fayda sağlar. Ayrıca abdest, namaz ibadetini ifa için yüce Allah’ın huzuruna çıkacak müminin mânevî ve ruhî hazırlık ve temizliği de demektir. Bu yüzden abdest, maddî temizlikle mânevî temizliği birleştirici, müslümana mânevî yönden destek ve güç sağlayıcı bir anlam ve öneme sahiptir.

loading...