loading...

Dini Bilgiler

Evlenme çağında bekâr çocuğu bulunan kişi hacca gitmeyi erteleyebilir mi?

By  | 

Evlenme çağında bekâr çocuğu bulunan kişi hacca gitmeyi erteleyebilir mi?

loading...

Sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanların, ömürlerinde bir defa haccetmeleri farzdır. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 434) Bu şartları taşıyan kişinin, imkân elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde hac etmesi farzdır.

loading...

Hacca gitmeyip de, hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
Alkame (r.a) şöyle nakleder:

Abdullah ibn-i Mes’ûd (r.a) ile birlikte idim. Minâ’da Osman ibn-i Affân (r.a.) ile karşılaştık. Osman (r.a), İbn-i Mes’ûd’a:

“–Abdullah, seninle bir meseleyi görüşmek istiyorum” dedi.

Bir kenara çekilerek görüşmeye başladılar. Hz. Osman (r.a.):

“–Abdullah, seni genç ve bâkire bir kızla evlendirsek olmaz mı? O sana gençlik günlerini hatırlatır da belki biraz kendine gelirsin” dedi.

Abdullah (r.a), böyle bir şeye ihtiyacı olmadığını görünce bana:

“–Alkame, sen de gel” dedi.

Ben de hemen yanlarına vardım. O esnâda Abdullah (r.a) şöyle diyordu:

“–Doğru söylüyorsun, ben de Allah Resûlü’nün şöyle buyurduklarını işittim:

«Sizden kimin evlenmeye gücü yetiyorsa hemen evlensin, çün­kü evlilik, gözü (harama) karşı daha iyi korur, namusu daha çok muhâfaza eder. Kimin de evlenmeye gücü yetmiyorsa o da oruca devam et­sin. Çünkü oruç onun için bir kalkandır.»” (Bkz. Buhârî, Nikâh, 2; Müslim, Nikâh, 1; Ebû Dâvûd, Nikâh, 1/2046)

Hz. Osman (r.a.), İbn-i Mesûd’un bakımsız ve perişan hâli­ni görünce, bu duruma bekârlığı sebebiyle düştüğüne hükmetmiş ve ona evlenmesini teklif etmiştir. Evliliğin insana destek vereceğini, dağınık hâlini toplamasına yardımcı olacağını bildirmiştir.

loading...