loading...

Hadis ve Dua

Nazar Değen Kişiye Okunacak Dua

By  | 

NAZAR NEDİR?

loading...

Nazar aşağıdaki ayette belirttiği gibi vardır. Kaynağı hasettir ve haset dinimizce haram kılınmıştır.

loading...

Yüce Allah (Celle Celaluhu) buyuruyor:

Nazar değmesi, yerleşik tanımıyla, bazı kişilerin; çevrelerindeki insanlara, canlılara, hatta bazı kişilere ait eşyalara zarar verici, bakışlarındaki yıkıcı, çarpıcı ve öldürücü gücü ifade etmektedir.

Nazar ile ilgili Ayet

O inkâr edenler Zikri (Kur’an’ı) işittikleri zaman, sanki seni gözleriyle (nazar edip) yıkacaklardı. (Kin ve kıskançlıklarından) hâlâ “kuşku yok o bir mecnundur” diyorlar. Gerçekte o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür. (Kalem – 51 – 52)

Nazar Değen Kişiye Okunacak Dua

(Euzü bi-kelimâtillahittâmmeti min şerri külli şeytânin ve hâmmetin ve min şerri külli aynin lâmmetin)

[Bu dua her sabah ve akşam üç defa okunup kendi üzerine veya hastanın üzerine üflenirse, göz değmesinden ve şeytanların ve hayvanların zararından korur.]
Manası:
Şeytanların, haşaratın ve kem gözlerin şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur’ana] sığınırım. [Zira âyetlerinde gizli açık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır.]
Nazar boncuğu takmak Günah mıdır?

Pek Çoğumuz nazardan korunmak için nazar boncuğu takar, halbuki işi aslına dair diyanet işleri başkanlığımızın verdiği cevap nettir. bunları lütfen dikkate alalım. Zira batıl inançlar insanları küfre bile götürebilir. Nazar evet vardır Ancak insanı tek koruyacak olan Allah’tır.

Nazar boncuğu takmak caiz midir? veya Nazar boncuğu takmak günah mıdır? soran arkadaşlara diyanetin verdiği yazıyı paylaşıyoruz:

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi. Kurul, nazar boncuğu takmak yerine Felak ve Nas Suresi okunmasını tavsiye etti.

Bir vatandaşın “Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?” sorusunu değerlendiren Yüksek Kurul, tüm tedavi ve korunma yöntem ve sebeplerine başvurduktan sonra sonucun yüce Allah’tan beklemenin İslam inancının gereği olduğunu açıkladı.

İslam inancında, nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklandığına dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu şu ifadelere yer verdi: “Nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Rasulüllah (s.a.s.), ‘Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin’ (Ahmet b. Hanbel, Müsned, IV, 154) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağını ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 156).

Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamber’in (s.a.s.) öğrettiği duaları yapmak gerekir. Bu çerçevede Felak ve Nas sureleri yanında Hz. Peygamber’in (s.a.s.) torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: “Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.”

loading...