loading...

Dini Bilgiler

Sahurda Yendiğinde Susuzluğu Alan Tek Besin

By  | 

Çok acıkılacağı ve susanılacağı endişesiyle iftar ve sahurda fazla yemek ve su tüketmek hastanelik edebiliyor. Gastroenterolog Dr. Yüksel Ateş, “Sahurda yenilecek 4-5 zeytin, gün boyu susuzluğu önleyebilir” diyor

loading...

Ramazanda aşırı yemek ya da kontrolsüz soğuk su içmek birçok kişinin ishal ve kusma şikayetleri ile hastanelerin acil servislerine başvurmasına yol açıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Yüksel Ateş, iftar sofralarındaki bazı düzenlemelerle ramazan ayını daha rahat geçirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

loading...

Dr. Ateş’in verdiği bilgilere göre, ramazan ayında hastaneye başvurma nedenleri arasında iftar sonrası aşırı şişkinlik ve reflü şikayeti ilk sırada yer alıyor. Safra kesesinde taş olanlar şiddetli kolik ağrıları ile acil servise başvuruyor. Öte yandan sıcak yaz günlerinde aşırı susayan ve iftarda kontrolsüzce soğuk su içenler de ishal ve kusma şikayetiyle hastaneye gidiyor.

Vücudun, iftar ve sahur arası normal miktarda tüketim ile su dengesini ayarladığına işaret eden Dr. Ateş, “Su vücutta tuz ile birlikte tutuluyor. Yani sahurda 4-5 zeytin ya da tuzlu gıda tüketmek ve çay içmek, gün boyu susuzluğu önleyebilir. Böylece sindirim sistemi de rahatlamış olur” diyor.

SAĞLIKLI RAMAZAN İÇİN ÖNERİLER

Düzenli ilaç kullananların muhakkak sahura kalkması gerektiğini söyleyen Dr. Yüksel Ateş, sindirimi rahatlatacak önerilerini de şöyle sıralıyor: “Yemeğinizi iftar ve sahur arasına paylaştırın. Ara öğünler oluşturun. Mutlaka sahura kalkın. Reflüsü, gastriti olanlar sahurda mutlaka asit baskılayıcı ilaç kullanmalı. Mümkünse sahur yemeğinden sonra biraz daha uyanık kalınmalı. Spastik kolon rahatsızlığına açlık iyi gelir.

Kabızlık varsa mutlaka bol su ve sebze tüketilmeli, yürüyüşler yapılmalı. Sigara içenler önce yemek yemeli çünkü kan şekeri düşük olduğunda sigara içilmesi ani spazmlara yol açabiliyor. Günlük içilen sigara miktarının en fazla üçte biri içilmeli. Yağlı gıdalar özellikle uzun açlıktan sonra pankreatite sebep olabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için öğüne mutlaka çorba ile başlanmalı, az yağlı gıdalar tercih edilmeli. Ayrıca yemekten iki saat sonra yapılacak yürüyüş de sindirimi rahatlatır.”

Oruç tutarken susamamak için ne yapmalıyız

Son yıllarda Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ile birlikte, oruç tutan müslümanların en çok merak ettiği konulardan birisi olan oruçluyken susamamak için neler yapılması gerektiği konusu önemli bir konu. İşte size Ramazan ayında oruç tutarken daha az susamanız için oruç tutarken susuzluğu gideren gıdalardan bazıları:

Maden suyu: Doğal maden suları içerdikleri mineraller sayesinde vücudumuzun daha sağlıklı ve zinde olmasını sağlamasının yanında gün içerisinde daha az susamamıza da yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise çoğu zaman “doğal maden suyu” ile “soda” nın birbiri ile karıştırılıyor olmasıdır. Maden suyu alırken üzerinde “Doğal Mineralli Su” ibaresini arayın.

Kavun ve karpuz: Bol miktarda su içeren bu meyveler içerisindeki suyu hemen salmadıkları için daha uzun süre ile susuzluk hissini engellemektedirler. Elbette hiç bir şey suyu doğrudan içmenin yerini tutamaz ancak bu sıcak yaz günlerinde sahur ve iftarlarda bol miktarda su içmenin yanında bolca kavun ve karpuz tüketmek çok yararlı olacaktır.

Domates ve salatalık: İçeriklerinin yaklaşık %95’i su olan bu sebzeler de kavun ve karpuz gibi susuzluğu gidermekte oldukça etkilidir.

Hurma: İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra lifli yapısı ile harika bir besin olan hurma da Ramazan ayında sofralarımızdan eksik edilmemesi gereken bir meyvedir. Çöl iklimine yakın bölgelerde yetişen bu meyve susuzluğu giderici etkisi ile de öne çıkmaktadır.

Ayran ve yoğurt: Yazın vücudumuzun kaybettiği suyu ve tuzu geri kazanmak için iftarda ya da iftardan sonra tuzlu ayran içmek faydalı olabilir. Sahurda ayran içecekseniz, gün içinde tuzun susatıcı etkisinden endişe ederseniz, tuzsuz ya da az tuzlu ayran tercih edebilirsiniz.

Ayrıca, unutulmamalıdır ki beynimiz iftara kadar birşey yiyip içmeyeceğimize inanmışsa yani oruca niyet etmişsek vücudumuzu ona göre ayarlayacaktır. Bu nedenle, normal zamanlarda bir öğün bile atlayamayan insanlar Ramazan ayında oruca niyet ettiklerinde akşama kadar yemeden ve içmeden durabilmektedirler.

Yer yüzündeki en sağlıklı suların başında gelen Zemzem suyunu özellikle sahur sofralarında bulundurmak ve günde bir bardak içmek hem sağlığınıza hem de susuzluğunuza çok iyi gelecektir.

loading...