loading...

Dini Bilgiler

Tavuk ve Kanatlı Hayvanların Helal Kesim Yöntemi

By  | 

Tavuk ve Diğer Kanatlı hayvanların Helal Kesim Yöntemi

loading...

Helal Tavuk, Ördek hindi veya kaz kesiminde helal yöntemler ve kesim dkkat edilmesi gereken hususlar önemlidir. Tavuk özellikle en çok tüketilen kanatlı hayvanlar sınıfındadır. Gerek ekonomik olması ve rekabetin çok olması nedeniyle aşağıda bahsedilen helal kesim yöntemlerine bazen pek uyulmamaktadır. Bu nedenle kanatlı hayvan tavuk kesiminde helal yöntemlere dikkat edilmesi daha önemli hale gelmektedir. Lütfen çevremizdeki ilgiler paylaşıp yazımıın daha çok kişiye ulaşmasına destek olun.

loading...

Kanatlı hayvanın kesimhaneye alınması ve kesime sevk edilmesi Kesimhaneye getirilen kanatlı hayvan mümkün olan en kısa sürede kesime sevk edilmelidir.

Kesim öncesinde kanatlı hayvanın sağlık kontrolleri

Kesim öncesi kontrolüne ek olarak aşağıdaki kurallar geçerlidir:

a) Kesilecek kanatlı hayvan veya tavuk standardda verilen kontrol yöntemlerine göre yet- kili bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Ölü, hasta olduğu tespit edilen veya hasta olduğu şüphesi taşıyan kanatlı hayvanlar derhal ayrılmalı veya izolas- yon alanına çıkarılmalı ve yasal gereklilikler yerine getirilmelidir.

b) Ölmüş veya ölmek üzere olan kanatlı hayvanların kesim hattına girmedi- ğinden emin olmak için kontrol yapılmalıdır.
Helal Tavuk Helal Kanatlı Hayvan Kesim İşlem

a) Kasap kanatlı hayvanın kafasını bir eliyle tutmalı, sıkıca aşağıda doğru çek- meli ve diğer elinde tuttuğu keskin kasap bıçağı ile boynunu İslami kurallara göre kesmelidir.

Mekanik kesim Mekanik kesim bir geçerli kılma sistemi mevcut olması durumunda kullanılabilir. Mamulün üzerinde mekanik kesim yapıldığını belirten etiket bilgileri yer almalıdır.

b) Mekanik bıçağın operatörü yetişkin bir Müslüman olmalıdır.
c) Tavuk veya diğer kanatlı hayvanı kesecek Kasap mekanik bıçağı çalıştırmadan önce “BİSMİLLAH” diyerek besmele çekmeli ve kesim alanını terk etmemelidir.

d) Tavuk veya diğer kanatlı hayvanı kesecek Kasabın kesim alanını terk etmesi gerekmesi durumunda kesim hattını ve mekanik bıçağı durdurmalıdır.

Mekanik sistemin aynı kasap veya başka bir Müslüman kasap tarafından yeni- den çalıştırılması durumunda “BİSMİLLAH” diyerek besmele çekilmelidir.

e) Kasap sadece sistemin başlatılması sırasında değil, kesim süresince müm- kün olduğunca “BİSMİLLAH” diyerek besmele çekmeyi tekrarlamalıdır. Besmele işleminin söylenmesinde kayıt cihazı kullanılmasına izin verilmez.

f) Kullanılan bıçak tek ağızlı, keskin ve çelikten (paslanmaz çelik) yapılmış olmalıdır.

g) Kanamayı ve ölümü hızlandırmak için kanatlı hayvanın kesim sırasında so- luk borusu (halqum), yemek borusu (mari) ve boyun arteri ve şah damarı (wada- jain) kesilmelidir.

h) Bütün kanatlı hayvanların uygun şekilde kesildiğini kontrol eden bir kasap olmalı ve kesilmemiş olanları elle kesmelidir.

i) Kafa gövdeden tamamen mekanik bıçak tarafından ayrılırsa, kanatlı hayvan ve kafası helal değildir.

j) Kanama süresi en az 180 saniye olmalıdır.
Otomasyonlu kanatlı hayvan Tavuk işleme tesislerinde elle kesim

Elle kesim bir geçerli kılma sistemi mevcut olması durumunda kullanılabilir. Mamulün üzerinde elle kesim yapıldığını belirten etiket bilgileri yer almalıdır.

a) Elle Tavuk Kesimi yapacak Kasap yetişkin bir Müslüman olmalıdır.

b) Kasap kesimi yapmadan önce her kanatlı hayvan için “BİSMİLLAH” diye- rek besmele çekmelidir.

c) Hayvanın kafasını kesecek olan bıçak tek ağızlı, keskin ve çelikten (paslan- maz çelik) yapılmış olmalıdır.

Bıçak yatay hareket etmeli ve kütlesi ile değil kenarı ile kesmelidir.

d) Kanamayı ve ölümü hızlandırmak için kanatlı hayvanın kesim sırasında so- luk borusu (hulqum), yemek borusu (mari) ve boyun arteri ve şah damarı (wada- jain) kesilmelidir.

e) Kasabın her bir kanatlı hayvanların uygun şekilde kesildiğini kontrol etmesi gerekir.

f) Kanama süresi en az 180 saniye olmalıdır.
Tavuk ve Diğer Kanatlı Hayvanlarının Tüy yolma İşlemi

Tüy yolma işlemini kolaylaştırmak için karkaslar ısıl işleme tabi tutulmalıdır. Isıl işlemde sıcak su veya sıcak hava kullanımı kabul edilir.
Karkasın sağlık kontrolü

Kesim sonrası kontrollerine ek olarak aşağıdaki kurallar uygulanmalıdır:

a) Her karkas yıkandıktan sonra kontrol edilmelidir. Kontroller üye ülkelerde- ki et kontrolü mevzuatına göre veya veterinerlik hizmetleri standardları doğrultu- sunda yapılmalıdır.

b) Fiziksel incelemenin bir teşhis koymak için yetersiz olması durumunda, şüpheli numume analiz için laboratuvara gönderilir. Bu sırada karkas uygun sı- caklıkta muhafaza edilir. Laboratuvar deney sonuçlarına göre karar verilir.
Diğer hayvanlar için kesim

Balıkların kesilmesine gerek yoktur. Canlı hâldeyken sudan çıkarıl- malı ve ölümleri suyun dışında gerçekleşmelidir.

“BISMILLAH” diyerek besmele çekip avlanmış ve uygun bir şekilde öldürülmüş helal hayvanlar helal kesilmiş olarak değerlendirilir. Canlı yakalanan hayvanlar İslami kurallara göre kesilmelidir. Avcı hayvanlar veya avcı kuşlar tara- fından ölü olarak yakalanan hayvanlar, ölü hayvanın herhangi bir parçası bu avcı hayvanlar tarafından yenilmediği sürece helal olarak kabul edilir, aksi takdirde “Helal değildir” şeklinde değerlendirilir.

loading...